Latte Art
Co je vůbec latte art?
Je to speciální technika, kdy pouhým litím našlehaného mléka a pěnou vyrábíte do espressa úžasné obrázky.
Tato technika je u nás známá teprve pár let a umí ji jen velmi málo baristů. Spousta lidí si myslí, že je to velmi jednoduché namalovat obrázek na kávu. Existuje několik druhů této techniky. Jedna je ta, že dokreslujete do hotového cappuccina obrázky špejlí, k další technice potřebujete ještě tzv. topping (např. čokoládovou polevu) a tou také malujete obrázky. Nejtěžší je ta, kdy obrázky vytváříte pouhým litím, a na tu bych se ráda zaměřila.
Mléko
Je velmi důležité, jaké mléko si vybereme. Mělo by být plnotučné a dobře vychlazené. Usnadní nám to potom jeho šlehání. V mléku nás zajímají hlavně tuky a bílkoviny, protože díky nim jde pěna ušlehat. Můžete si koupit plnotučné mléko, které je běžně dostání v obchodech. Začalo se už také prodávat i čerstvé plnotučné mléko, s tím vám šlehání půjde snadněji. V Hlinsku dokonce vyvinuli speciální mléko pro baristy, které má zaručit ještě snadnější šlehání. Mléko Lascato obsahuje větší podíl bílkovin než normální plnotučné mléko. Samo o sobě je i velmi chutné.
Jak našlehat pěnu?
Nalijete si vychlazené mléko do konvičky. Nad kávovarem propustíte trysku, která se tak vyčistí, a zbavíte se také zkondenzované vody uvnitř. Potom ponoříte trysku zhruba jeden centimetr pod hladinu mléka. Pustíte trysku. U některých kávovarů, které ji mají silnou, stačí pustit méně. U jiných ji musíte pustit úplně naplno. Hned po spuštění trysky jdete pomaličku a jemně s konvičkou směrem dolů ke stolu. Trysku máte stále ponořenou, ale už se vám vytváří více a více pěny. Zvuk při šlehání musí být příjemný a pozvolný. Trysku můžete vždy ponořit zpět do mléka, tím zamezíte tvorbě velkých bublin. Pěna musí být jemná a bez bublinek. Po ušlehání si pěnu zpracujeme mícháním a klepáním, aby byla ještě více jemná a vláčná.
Náhledy fotografií ze složky Latte Art